Om jag hade fått leva om mitt liv, hade jag gjort något annorlunda då? Kanske det. Men till syvende och sist har mina snedsteg lett till lärdomar. Lärdomar som gör att jag står här som ambassadör för Hjärnkoll och har skrivit en bok om min tid som utmattad. Jag har dessutom fått chansen att föreläsa om något som ligger mig så varmt om hjärtat – stressrelaterad ohälsa. För första gången i mitt liv arbetar jag med något som kan göra skillnad. På riktigt.

Jag har varit med om att livet togs ifrån mig från en dag till en annan. Jag vet hur det känns att se sitt barn åka iväg med diverse barnvakter bara för att jag tappat förmågan att vara förälder. Straffet kändes orimligt hårt. Jobbet tog inte längre upp min tid och orken att träffa familj och vänner fanns inte. Kvar fanns bara jag och mina tankar. Dessa delar jag öppenhjärtigt med mig av i mina föreläsningar.

Jag delar även med mig av vägen tillbaka – för det finns en! Allt är inte nattsvart även om det kan kännas så till en början. Dessutom vill jag bryta de sigman som finns om utmattning. Det är inte bara jobbet som är boven och du behöver inte vara en medelålders kvinna inom vården för att drabbas – idag får alla se upp för att inte hamna i klorna på stressen.

Att som arbetsgivare ta ansvar för sina medarbetares psykiska hälsa tycker jag är väldigt fint. Det gör mig så glad att veta att det finns sådana ansvarstagande företag där ute. Jag önskar att mina tidigare arbetsgivare förstått vikten av att ha friska medarbetare. Det lönar sig på både kort och lång sikt.

Jag hoppas vi ses och får prata mer om detta!

Varma hälsningar

Irene Rösberg

Föreläsare och författare

Mer om Irene:

Länk till Irenes bok:

Ursäkta röran jag bygger om: 106 tankar om utmattning