Om Irene hade fått leva om sitt liv, hade hon gjort något annorlunda då? Kanske det. Men till syvende och sist har hennes snedsteg lett till lärdomar. Lärdomar som gör att Irene kan verka som ambassadör för Hjärnkoll och har skrivit en bok om sin tid som utmattad. Hon har dessutom fått chansen att föreläsa om något som ligger henne så varmt om hjärtat – stressrelaterad ohälsa. För första gången i sitt liv arbetar hon med något som kan göra skillnad. På riktigt.
Irene har varit med om att livet togs ifrån henne från en dag till en annan. Hon vet hur det känns att se sitt barn åka iväg med diverse barnvakter bara för att hon tappat förmågan att vara förälder. Straffet kändes orimligt hårt. Jobbet tog inte längre upp hennes tid och orken att träffa familj och vänner fanns inte. Kvar fanns bara Irene och hennes tankar. Dessa delar hon öppenhjärtigt med sig av i sina föreläsningar. Irene delar även med sig av vägen tillbaka – för det finns en! Allt är inte nattsvart även om det kan kännas så till en början. Dessutom vill hon bryta det stigma som finns om utmattning.
Det är inte bara jobbet som är boven och du behöver inte vara en medelålders kvinna inom vården för att drabbas – idag får alla se upp för att inte hamna i klorna på stressen, säger Irene.
Att som arbetsgivare ta ansvar för sina medarbetares psykiska hälsa tycker Irene är väldigt fint. Det gör henne så glad att veta att det finns sådana ansvarstagande företag där ute. Hon önskar att hennes tidigare arbetsgivare förstått vikten av att ha friska medarbetare. Det lönar sig på både kort och lång sikt.
Irene är också författare och har som sagt skrivit en bok om sina upplevelser av utmattning och hon tycker det är så angeläget att föreläsa om detta viktiga ämne.
Se mer av Irene i Samtal i St.Paul.