Samtal i St Paul

ÖVER 70 000 PERSONER HAR NU SETT FILMERNA!
I Samtal i St Paul möter vi människor som delar sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa på teman som Ensamhet, Beroende, Sorg, Rädsla och olika diagnoser. I vanliga fall bjuder vi in ett hundratal personer att lyssna och dela sina egna erfarenheter efter samtalet. Platsen är St Paul på Mariatorget 10. Samtalen livesänds även över Hjärnkoll Stockholms Facebooksida.

Coronaspecial
Nu har vi Coronaspecial, där vi belyser Coronapandemins inverkan på den psykiska ohälsan, i samtal med berörda personer. Dessa samtal livesänds endast på vår Facebooksida och läggs därefter upp här. Samtalsledare är Lou Rehnlund, verksamhetsansvarig för Hjärnkoll Stockholm.

******

Efter år av isolation och självskada lyckades Daniel ta sig tillbaka till arbetslivet genom att en person trodde på honom.

https://youtu.be/fPyzwyYoT1w

Maria hade jobb, barn och familj i en trygg villaförort, då hon plötsligt fick en psykos som raserade hela hennes liv.

Susan drev ett framgångsrikt filmproduktionsbolag då hon drabbades av psykos. Hon beskriver psykosen som en andlig resa, där hon gjorde upp med gamla sår och känslomässiga blockeringar.

Navid Modiri blev känd då han samlade ihop pengar för att spela golf med Jimmi Åkesson. Sedan dess driver han bland annat podden “Hur kan vi”, där han samtalar med människor andra inte vill befatta sig med. Han är också medförfattare till den storsäljande boken “Jag kan ha fel” med Björn Natthiko Lindeblad. I detta avsnitt berättar Navid Modiri om hur han hanterar sina känslor av sårbarhet och otillräcklighet.

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Elin om sin lindriga utvecklingsstörning. Hon fick höra som 7-åring att hon aldrig skulle kunna läsa och skriva och särskolan villa flytta henne till en träningsskola. Idag har hon körkort och är nyutbildad socialpedagog. Elin berättar att hon aldrig accepterat skolans dom.

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Jonas om hur han spenderar veckor i skogen, med minimal utrustning, för att hantera sin psykiska ohälsa. Han började med detta efter att ha vaknat upp på sjukhuset och överlevt ett suicidförsök.

Hör Henrik berätta om den okända diagnosen dissociativ identitetsstörning: När gränsen till verkligheten suddas ut. Hans liv har präglats av självhat, men när han träffade en tjej med samma diagnos, började han se på sig själv med nya ögon.

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Cilla om hur hon förlorade sin vuxna dotter i psykisk ohälsa: den långa kampen mot anorexi- och missbruksmonstren som tog över dotterns kropp och själ och hur man överlever när det värsta händer.

Lisa hittade alternativa vägar för att hantera sin bipolaritet. Det handlar bland annat om att med hjälp av yoga, ayurveda och mindfulness finna balans mellan vila och aktivitet med hjälp av en god sömn, en sund kost och lagom mycket motion.

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Agnes om hur kärleken till flickvännen hjälpte henne med ätsstörningen hon tampats med hela livet och ledde henne mot självkärleken.

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Kinsi om hur hon flydde som barn från Somalia och utsattes för psykisk och fysisk misshandel i den nya familjen i Sverige. Hör henns starka berättelse om när samhället blundar och skyller på “kultur”.

 

I detta Samtal i St Paul berättar Palle om hur hans första sexuella erfarenhet som tonårskille var med en äldre man, som utnyttjade honom fysiskt. Nu vill han uppmärksamma att många pojkar utsätts för sexuella övergrepp och att vuxxna och personal behöver vara uppmärksamma på detta.

https://youtu.be/tG8qTupLGwg

I detta avsnitt berättar Michael Lundh, f d polis, om hur en psykisk kris ledde till ett liv där han började hjälpa dem han tidigare gripit och motverka de fördomar han levt med inom Polisen.

I detta avsnitt berättar Hjärnkoll Stockholms chef Lou Rehnlund om sin sociala fobi och vad som hjälpt henne att hantera den i livet. Erik Holmberg, präst och chef för St Paul, Stockholms Stadsmission intervjuar.

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Roger om hur han blev hemlös, om att vakna efter en natt utomhus, drömmen om tak över huvudet och ljuset som håller hans hopp uppe.

I detta avsnitt av St Paul berättar Veronica om hur hon drabbades av en förlossningspsykos. Nu vill hon sprida kunskap till personal på BB och BVC så att de kan uppmärksamma tecknen på en psykos.

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Patricia om hur utsattes för hedersförtryck. Som 11-åring blev skickad själv till ett främmande land, på andra sidan jorden, för att fostras i en sträng religion. När hon kom hem och berättade om sina uplevelser, misstänktes hon vara psykotisk. Idag kämpar hon med att överkomma sin PTSD från den tiden.

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Sona om hur hon for illa av Socialtjänstens insatser, där ingen informerade henne eller frågade om vad hon ville. Hon och hennes småsyskon hämtades med Polis och forslades mellan olika fosterhem.

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Anna om hur hon blev utmattad i det pressade jobbet som socialsekreterare. Efter en lång tids sjukskrivning utan stöd, hamnade hon efter ett självmordsförsök på slutenvården där hon fick ect (elbehandling) och blev bältad. Idag vill hon bidra till att förbättra den psykiatriska vården för andra som hamnar i samma situation.

När den psykiska ohälsan krossar framidsdrömmarna: Henrik berättar om att ha alla förutsättningar för att “lyckas” i livet: trygg uppväxt i en villaförort, akademisk examen, kvalificerat arbete, men där den psykiska ohälsan gör att han varit sjukskriven under långa perioder.

För 10 år sen fick musikern och föreläsaren Erik Bring tvångsinläggas på grund av psykisk ohälsa. Hör honom berätta om de strategier som hjälpt honom att hitta balans i livet.

Samtal i St Paul: "Rutinerna hjälper mig att hantera mitt psykiska mående"

För 10 år sen fick musikern och föreläsaren Erik Bring tvångsinläggas på grund av psykisk ohälsa. Hör honom berätta om de strategier som gör att han hittat balans i livet.

Geplaatst door Hjärnkoll Stockholm op Woensdag 27 mei 2020

I detta avsnitt av Samtal i St Paul berättar Kela om hur karantänen påverkar hennes och andras OCD (tvång), inte minst kring att tvätta händerna.

Möt Elisabeth Arborelius 72 år, som är präst och har en kronisk lungsjukdom. Elisabeth blev smittad av Covid-19. Hör henne berätta om att se döden i vitögat.

Tess, sjuksköterska på akutmottagningen på ett av Stockholms största sjukhus, berättar hur Coronaepidemin påverkar henne.

Andrea 19, berättar om den efterlängtade stundenten som ställs in, åren av mobbning i skolan och bitchblickar, men också hur svårt det kan vara med hemundervisning när man har Aspergers och ADD.

Caroline berättar om exmakens självmord, sonens död, föräldrarnas bortgång – med bara några veckor emellan – och det kraschade äktenskapet, som tidigare hållit henne uppe. Hur gör hon för att själv överleva?

Patrik Wincent, programledare för Lyxfällan, författare, föreläsare, företagare mm berättar om sitt beroende och hur han lyckades ta sig ur det, genom en resa in i sig själv med många stora insikter.

Jasmine berättar om att leva med BDD – inbillad fulhet. Hur hanterar man sina tankar och ångesten som uppstår? Hör hennes kloka tankar om “BDD-bitchen”, som hon kallar sina ångestdrivna tankar.

Ludvig von Bahr, superentreprenör, berättar om prestationskraven som ledde honom rakt in i väggen, resan till meningsfullhet och hur han idag hjäper andra ledare att hitta hem till sig själva.

Victoria berättar här om hur hon hamnade i utmattning och vägen tillbaka, som är ett ständigt arbete.

I detta Samtal i St Paul berättar Anders Pemer om hur det är att försöka hitta kärleken när man har Aspergers och det ständiga ungkarlslivet.

Erik Holmberg, som är präst och chef för St Paul, berättar om den ibland förlamande rädslan som följt honom genom livet.