När man får barn förväntas man vara en glad och lycklig mamma

Jag föreläser om hur det var när föräldraledigheten förvandlades till en mardröm då jag hamnade i en förlossningspsykos och behövde akut vård. Pappan tvingades själv ta ansvaret för vårt barn under en period.

Innan jag blev mamma arbetade jag som förskollärare och var högpresterande.

Jag vill sprida min berättelse för att minska skulden och skammen som många mammor bär på när det inte blir så som man har tänkt sig. I den här föreläsningen delar jag också med mig av många användbara och värdefulla verktyg och strategier som har hjälpt mig att sänka kraven på mig själv för att kunna bli en lugnare och mer närvarande förälder, men framför allt, att vara en god förebild för mitt barn genom att prioritera min egen hälsa och välbefinnande.

Jag fick många år senare diagnosen Bipolär sjukdom typ 1 efter att ha insjuknat på ett liknande sätt. Denna gång, till skillnad mot första gången så fick jag den hjälpen av sjukvården som jag så väl behövde. Medicin sattes in och jag kunde äntligen påbörja min läkningsprocess.

Jag är utbildad både friskvårdskonsulent och stresspedagog och strävar idag efter att vara min egna bästa coach

Min utmattning blev mitt stora uppvaknande

Jag föreläser även om min resa ”från krav och ångest till lugn och balans”. Jag berättar om hur jag ställde orimligt höga krav på mig själv på alla plan och ständigt gick omkring med en känsla av otillräcklighet. Till slut var kraschen ett faktum. Den var hård, men helt nödvändig. Den blev mitt stora uppvaknande till att börja prioritera mig själv och mitt mående. Föreläsningen är främst riktad till pedagoger, lärare och rektorer inom förskola och skola eftersom jag har arbetat som förskollärare i närmare 20 år. Med hjälp av min berättelse vill jag vara med och bidra till att minska sjukskrivningstalen för stressrelaterad ohälsa inom denna målgrupp. Jag delar med mig av många användbara verktyg och strategier för att kunna ta hand om sig på bästa sätt och därmed även kunna undvika att hamna i utmattning för de som ligger i riskzonen.

Idag är jag lyckligt gift med sonens pappa och har en tight relation till min son som är 17 år.

Mer om Veronica:

Samtal i St Paul:

Veronica drabbades av förlossningspsykos