“Det tar lika lång tid för dig att bli frisk från utmattning som det har tagit att pressa dig själv sjuk”. När jag fick höra det blev jag både ledsen och rädd, samtidigt gav det mig hopp. Återhämtningen måste få ta sin tid.

Jag var runt 25 år när jag blev ”utbränd” första gången – idag är jag på väg tillbaka till ett mer hälsosamt liv från en längre tids utmattning.

Utbrändhet och utmattning kan te sig på många olika sätt för olika människor. För mig var de kognitiva problemen väldigt svåra att förstå, mycket svårare än ångesten och de fysiska besvären. Hur kunde jag, som alltid hade många bollar i luften och som arbetade som kursledare och föredragshållare, bli oförmögen att hålla ett vanligt samtal, läsa eller skriva en text eller bara helt enkelt fungera.

Jag föreläser om min egen resa och hoppas sprida kunskap, bryta stigman, lindra skammen och skulden och förmedla en känsla av hur det är att leva med egen psykisk ohälsa men även att vara förälder till barn med NPF diagnoser och anhörig till närstående med självskadebeteende, depression, panikångest och bipolär sjukdom.

Mer om Victoria:

Lyssna på Victorias föreläsning om utmattning i St Paul:

Utmattad – inte bara lite trött