Mitt i 17:e distriktet i Wien stod jag i en liten bortglömd, till synes övergiven trädgård. Framför mig frodades lummiga buskar och vackra träd. Medvetandet ändrade sig, färgerna blev starkare och starkare. Plötsligt började något röra på sig ibland grenarna. Det glittrade till och där var en fe. Fler och fler dök upp bland bladen, så vackra och magiska varelser, som alla tittade på mig. Chockad och överlycklig brast jag ut i skratt. Att få träffa feer hade varit en dröm sen barndomen.

Så tedde sig ett av ögonblicken under min första psykos. Jag mötte också änglar, kämpade med onda krafter bland förfäderna i Österrike, reste i universum, såg in i oändligheten och kommunicerade med uråldriga gudar och gudinnor. I andra ögonblick var mitt medvetande upptaget med djupa, dynamiska processer som förändrade mig för alltid. En annan återkommande upplevelse var att ha spirituella lärare från hela världen som kom till mig och gav mig lektioner.

Detta och mycket mer var jag med om. Det var en intensiv resa som lämnade mig uppfylld, förändrad, inspirerad och, efter viss återhämtning, mycket lycklig. Men det var också tärande och uttröttande.

Min andra psykos var inte tillnärmelsevis så intensiv, men det var i slutet av den som jag  hämtades av polis och ambulans. Det resulterade i tre veckor på en underbar psykiatrisk avdelning mitt i ett naturreservat i Wien. Efter min första psykos var jag fyra veckor på en mycket bra avdelning i Stockholm.

Psykoserna, som kom 2016 respektive 2017, triggades av en utmattning i början av 2015. Om allt detta berättar jag under mina föreläsningar. Inkluderas gör även vägen till återhämtning – olika tips på hur man kan komma tillbaka efter så pass omvälvande och uttröttande upplevelser. Samt insikter om hur man älskar sig själv, något som jag lärde mig mycket om längs vägen.

Jag har 25 års erfarenhet av spirituell och personlig utveckling. Jag tar god hand om mig själv. Innan jag blev utmattad hade jag en filmproduktionsfirma i Wien, där jag bodde i 14 år. Jag har också bott i Spanien i tre år och talar fyra språk. Jag har också hållit workshops i personlig och andlig utveckling, samt arbetat med moderation och gruppdynamiska processer inom olika kreativa, politiska samt ideella grupper.

Idag är jag frisk men har kontakt med psykiatrin, vilken jag nästan bara har gott att säga om. Jag kallar mig nu för Empowerment Coach och är snart utbildad Stresscoach. I denna funktion har jag startat en firma som ämnar att ge individer, grupper och företag flyt i vardagen, energikickar, berättelser som förverkligar och klargör målsättningar samt stressförebyggande åtgärder. Min stora erfarenhet av den kreativa processen och gruppdynamik tillsammans med jordade, spirituella metoder förstärker den kraft som kommer från hjärtat.

Jag hoppas på att att mötet med mig ska inspirera andra till att bemöta spirituella och/eller psykiskt ”sjuka” människor med respekt, oavsett om vad man tror på.

Mer om Susan:

Se Susan bli intervjuad i Samtal i St Paul:

Psykosen är något av det bästa som hänt mig