Bakgrund
Pella växte upp med social och ekonomisk trygghet. Hon var duktig i skolan, hade kärleksfulla föräldrar och tilläts fokusera på möjligheter snarare än begränsningar. Pella växte upp med mamma, pappa och två yngre syskon. Föräldrarna skilde sig när Pella var 9 år.

Trots en trygg uppväxt sökte Pella sig till droger och alkohol redan som 13åring. Hon mådde varken dåligt eller tyckte illa om sig själv, men hade börjat uppleva känslor av tomhet, rastlöshet och tristess.
Redan då började Pellas dubbelliv ta form. Hon var en duktig elev som ställde höga krav på sig själv samtidigt en impulsiv och kicksökande tonåring.


Missbruk och psykisk ohälsa

Startskottet på en 10årig kamp mot opoiderna började med att Pella i tonåren började experimentera med partydroger.
Trots ätstörning, tablettmissbruk och en destruktiv relation tog Pella studenten med toppbetyg. Hon utvecklade strategier för att upprätthålla dubbellivet som å ena sidan högpresterande, å andra sidan opioidberoende. Tredje året på juristprogrammet erkände Pella sig besegrad av sjukdomen. Hon tog studieuppehåll på obestämd tid för att åka behandling utomlands.

Pella var hjälpsökande från 20årsåldern och gjorde förgäves många försök att sluta. Eftersom hon var i ett aktivt missbruk nekades hon psykiatrisk hjälp. Inte förrän hon var 26 år fastställdes diagnoserna ADHD, autism och OCD. Diagnoserna gav henne svar på
många obesvarade frågor från uppväxten och gjorde att hon bättre kunde förstå sig själv. Diagnoserna var också en förutsättning för att få adekvat hjälp för den underliggande problematiken bakom missbruket.

Vändpunkten kom ett år senare när hon, efter många inläggningar och näradödenupplevelser, hade nått botten. Hon insåg att hon var tvungen att välja: leva eller dö. Inte en dag för sent kom Pella i kontakt med en socialhandläggare som trodde på henne. Hon fick behandling, och var denna gång var mottaglig för det.
Idag studerar Pella till psykolog. Hon har även återupptagit juridikstudierna parallellt, med målsättningen om att ta dubbel examen. Vid sidan om studierna arbetar hon med missbruk/psykisk ohälsa. Hon vill med sin historia bidra till kunskap om, och minska stigmat kring, substansberoende en sjukdom som orsakar lidande för såväl individer
som samhällen. Genom sin unika berättelse förmedlar Pella de psykiska, fysiska och sociala påfrestningar som ett beroende innebär samt hur det är att falla mellan stolarna och ropa på hjälp utan att bli hörd.

Pella förmedlar sin historia rakt och ärligt i hopp om att väcka tankar och känslor. Det
finns möjlighet att skräddarsy föreläsningen efter önskemål.