Maria Morris Nilsson är en kvinna som är 54 år. Hon är en livsnjutare. Lever med sin sambo och två katter. Sonen är utflugen sen många år tillbaka, men de har fin kontakt. Maria älskar livet fast det kan gunga rejält ibland.

 

Maria är en mycket van föreläsare och har föreläst sedan 2012. Hon upplever det som mycket värdefullt att dela med sig av sina egna erfarenheter av att leva med bipolär sjukdom, generaliserat ångestsyndrom, depressioner och att drabbats av psykoser. Maria har även erfarenhet av att ligga inlagd under LPT (Lagen om psykiatrisk tvångsvård) på en låst avdelning på Beckomberga sjukhus. Maria började behandlas med litium vid 22 års ålder och det var en del som hjälpte henne mycket. Sista gången Maria var psykotisk och starkt manisk var 2001.

 

Maria är uppväxt i Stockholm. Men hjärtat är i Värmland, där hon som barn var nästan alla lov hos sin älskade farmor. Maria är utbildad barnskötare och hantverkspedagog. 2013 utbildade hon sig till ambassadör för Hjärnkoll och 2016 till Peer Support i NSPH Stockholms Läns regi. Idag arbetar Maria fortfarande som Peer supporter inom Socialpsykiatrin. På ett stödboende och en träfflokal och det trivs hon bra med och känner stor meningsfullhet. Maria är författare och har skrivit två böcker: ”Det kan bli bättre”, som hon gav ut 2017 och ”jag duger”, en bok om psykisk ohälsa och arbete, den släpptes i september 2023. Maria är även konstnär och finner ro när hon målar och även fotograferar i naturen.

 

Maria är en glad, påhittig, kreativ och varm person, hon vill ge hopp om att det kan bli bättre och visa på hur viktigt det är våga visa sig sårbar och be om hjälp. Hon vill vara med och röja bland fördomarna och visa hur vanligt det är med psykisk ohälsa. Maria vill avstigmatisera psykisk sjukdom, det ska inte vara mer skamligt än en bruten arm.

 

Maria delar alltid med sig i sina föreläsningar om sina strategier och verktyg som hjälpt henne och hjälper än idag. De är många och lätta att ta till sig. Allt från vinterbad till att måla en tavla eller lyssna på musik. De gamla berättelserna är viktiga och även de får plats i föreläsningarna.