Jag gick från ett helt vanligt liv till att knappt kunna prata, läsa, äta eller ens gå upp ur sängen. Allt som fanns för mig var mitt tvångssyndrom.

Jag levde ett väldigt normalt liv fram tills jag var 15 år gammal. Jag brukar beskriva att jag levde i en ”amerikansk tonårsfilm”. Jag hade jättebra betyg i skolan, spelade elitfotboll på ungdomsnivå och hade massor av vänner – sen slog det bara till och jag utvecklade OCD – tvångssyndrom.

Bilden av människor som lider av OCD är oftast att det är personer som behöver tända eller släcka lampor ofta eller sortera sina pennor på sitt skrivbord. Jag föreläser om mina erfarenheter och att OCD kan vara så mycket mer än att tända och släcka lampor och att OCD visar sig på olika sätt. Hur sjukdomen kan ta över varje minut av ditt liv och hur otroligt förlamande den kan vara. Jag vill berätta om hur psykisk ohälsa kan drabba vem som helst och att det är helt vanliga människor som drabbas som ibland bara fungerar lite annorlunda.

Efter 10 år inom psykiatrin med mängder av behandlingar, psykologer och medicin så har jag faktiskt kommit ut på andra sidan tunneln. Idag är jag en rätt så vanlig person. Jag gillar att läsa, ta långa promenader i skogen, träffa vänner och dansa. Det kan låta som rätt banala saker men för en person som under 10 års tid hade en hjärna som bestod av enbart kaos, hopplöshet och ångest så är det en fantastisk känsla att klara av sådana saker – även om de kan låta väldigt vanliga.

Jag hoppas att med min berättelse kunna ge hopp till andra som befinner sig i den situationen jag var i men också att kunna bryta det tabu och den rädsla som fortfarande finns kring psykisk ohälsa!

Mer om Joakim:

Läs Joakims berättelse på VÅGAPRATA: