Jag talar om:
- Hur det är att ha “allt”- Men ändå inte vara lycklig
- Min väg tillbaka från psykisk ohälsa- Vad det var som fick det att vända för mig
- Konkreta strategier- Som jag använder för att må så bra som möjligt
- Tips & trix- För dig som är anhörig/kollega/lärare till någon med psykisk ohälsa
- Vad jag tror att jag hade behövt- Innan, under och efter att jag insjuknade
- Att vara högkänslig som man- Om vikten av att kunna prata om känslor
- Jag föreläser även via Zoom/Webinarjam samt leder workshops/samtalsgrupper
Jag hann med att ta en kandidatexamen som ingenjör och backpacka genom Australien innan jag insjuknade. Under stora delar av mitt liv hade jag haft en klump i magen, men väl hemma i Sverige växte den sig till slut så stor att jag knappt kunde äta. Läkaren kunde inte hitta något medicinsk fel på mig, men efter ett tag började jag också få allt svårare att sova. Jag som alltid hade haft lätt för mig i skolan och nästan alltid var glad, kunde knappt läsa en sida i en bok och blev allt vresigare. När jag sökte hjälp fick jag höra att jag inte var sjuk nog och jag började dra mig undan mer och mer från allt och alla. Till slut var jag så utmattad av sömnbrist att jag fick suicidtankar och blev tvångsinlagd på psyket.
Lyckligtvis slutar inte min resa där. En i personalen där jag var inlagd fick reda på att jag spelade musik och såg till att jag fick låna en gitarr. Jag som inte hade lust att göra någonting hade plötsligen ett syfte; jag ville stå på scen och framföra mina egna låtar. Några år senare kunde jag studera igen och tog sedan en kandidat i psykologi. Detta visar på att det går att återhämta sig och komma tillbaka, men att det kanske tar lite tid. Förut såg jag allt i svart eller vitt. Antingen var livet fantastiskt, eller helt värdelöst. Numera är jag mer nyanserad och även om jag fortfarande har dåliga dagar kan jag acceptera det och säga till min omgivning: -Jag känner mig lite skör, snälla behandla mig varsamt.
Idag är jag den där glada killen igen, med stor hjälp av en sund balans mellan träning, kost och återhämtning. Jag brinner för att dela mina erfarenheter, kunskaper och låtar med förhoppningen om att färre ska behöva hamna lika långt nere som jag gjorde. Men om du redan befinner dig på botten vill jag inspirera och ge hopp; det finns en väg tillbaka!
Mer om Erik:
Läs Eriks berättelse på VÅGAPRATA:
Mina föräldrar hittade mig i en snödriva
Se Hjärnkoll Stockholms musikvideo, text och musik Erik Bring
Lyssna på Eriks musik på Spotify
https://open.spotify.com/artist/5ZJBWhEFjFuzHk8Va5qhwQ?si=nbwuqTNBTPaAfBd8_dXlxQ